S . S . S
Lamine parke belirli bir teknoloji kullanılarak zemine uygulanacak olan ağacın uzun yıllar formunu koruyacak şekilde bozulmadan kullanılmasını sağlayan ve çeşitli ağaçlardan üretilen, günümüzde yaygın şekilde kullanılan bir parke çeşididir.
Soylu Parke olarak lamine parke üretiminde kullandığımız ağaçlar, önce tomruklar halinde kesilir, ağacın kabuğu soyulur ve belirli ölçülerde kesitlere ayrılır. Ardından üst tabaka, yani “Papel” dediğimiz katmanda kullanılacak olan ağaçlar; ki bunlar genellikle meşe, ceviz, sapelli, iroko, merbau gibi kıymetli ağaçlardır, yaklaşık 4 mm kalınlığında tabakalara ayrılarak alt katmanla birleşmeye hazır hale getirilir.
Alt katmanda kullanılan ağaçlar da çok çeşitlidir. Lamine parkenin ömrünü belirleyici ana unsur da parkenin alt katmanıdır. Soylu Parke olarak lamine parkenin alt katmanlarında Afrika kökenli bir ağaç olan Okume ağacı kullanmaktayız. Bu ağaç, gözenekli ve sert yapısıyla, ısı değişimlerine ve neme karşı direnciyle lamine parkeye en uygun ve en kaliteli ağaç türüdür. Alt katmanda kullandığımız “multi-layer”, yani çok katmanlı marin-kontra taban, papel ile yapıştırılarak bir sonraki aşamaya geçilir.
Bu aşamada, parkelerin kenarlarına “lamba-zıvana” dediğimiz, parkeleri birbirine kenetleyerek zeminde sabit kalmasını sağlayacak olan kanallar açılır. Sonraki aşamada ise lamine parkeler, kalibrasyon, telleyerek yüzey açma, boya, cila gibi çeşitli aşamalardan geçerek paketlenir ve kullanıma hazır hale gelir.
Kapalı yüzeyi sayesinde laminat parke son derece hijyeniktir. Oldukça sert bir malzemeden (melamin reçineden) oluşan yüzey, kirin ve bakterilerin döşemeye girmesini önlüyor. Ancak laminat sadece hijyenik değil, aynı zamanda olağanüstü dayanıklıdır. Laminat parkenin üzerinde sigara söndürebilirsiniz ve yüzeyi hasar görmez. Döşemenin yüksek dayanıklılığı laminatın memnuniyetle bina alanında, alışveriş merkezlerinde, fitnes salonlarında vs. kullanılmasının nedenlerinden biridir. Ancak kendi evinizde de bu döşeme özellikleri, ör. merdivenlerde veya çocuk odasında sadece avantaj teşkil edebilir.
Laminat parkenin yüzde 80’den fazlası ahşaptandır: Odun lifleri, icabında ahşap talaşı, ahşaptan kazanılmış selüloz (= kâğıt). Ahşap türevleri laminat parkenin her üç katmanında bulunuyor: 1. Dekor kâğıdı + kaplama (= yürüme katmanı), 2. Taşıyıcı plaka, 3. Balans. Taşıyıcı plaka haricinde bu katmanların her biri yapay reçineler (bunlardan bir melamin reçine) ile emprenye edilmiştir.
Yüksek basınç altında yüksek sıcaklıkta taşıyıcı plakaya preslenirler. Yapay reçinelerden üretilmiş kaplamalar on yıllardan beri mutfak ve laboratuvar mobilyalarının üretiminde, büro donanımlarında ve mağaza dekorasyonunda kullanılıyor. Bunlar olağanüstü bakım ve temizleme özelliklerine sahip kaliteli, aşınmaya dayanıklı ve gıda maddesi için güvenli malzemelerdir: Laminat parkeler tozun ve kirin giremediği kapalı bir yüzeye sahiptir. Dolayısıyla son derece hijyeniktir, bakımı kolaydır ve özellikle de alerjisi olanlar için uygundur.
AB sertifikalı laminat parkeler çoğunlukla tekrar büyüyen hammaddelerden üretilir ve hiç bir şekilde yumuşatıcı içermezler. Döşeme tahtalarının ana bileşenleri odun lifleri, aynı zamanda kaliteli özel kâğıt şeklinde ahşaptan kazanılmış selülozdur.
Kabul görmüş kontrol damgaları kullanılan ahşap hammaddelerinin sürdürülebilir kökenini belgeliyor. Ayrıca insan sağlığının ve doğanın korunması için tüm malzeme bileşenlerinin Avrupa Birliğinin ağır Kimyasal Tüzüğüne (REACH) uygun oldukları garanti ediliyor.
Ahşap tekrar büyüyen, yenilenebilir hammaddeler arasında yer alır. Bu nedenle laminat parke çevre dostu ve sürdürülebilir ürün sayılıyor, hem de geri dönüştürülebiliyor.
Laminat parkenin döşenmesinde olmazsa olmaz olan zeminin özelliğidir. Yeterince düz ve kuru mu? Şap zeminlerde buhar bariyeri denilen öge gereklidir. Olası kalan nemin zeminden yukarıya doğru sızmasını engeller. Örneğin piyasada bu amaçla sunulan bir PE folyo buhar bariyeri için mükemmel uygunluktadır. Ayrıca basma sesini azaltmak için bir ayırma katmanı gereklidir. Ancak laminat parke sadece şap üzerine değil, ör. ahşap, taş, seramik, plastik vb. gibi mevcut eski döşemelerin üzerine de döşenebilir. Bu sırada ise üreticiye özel bilgiler mutlaka dikkate alınmalıdır!
Klik sistemli modern laminat parkeler laminatın döşenmesini son derece kolay hale getiriyor. Önce iki üç sıra döşeyin. Bir sıranın ilk paneli en az 40 cm uzunluğunda olmalıdır, kamalar ile gerekli olan 10 mm duvar mesafesini sağlayın. Ardından odanın enini nasıl ayarlayacağınızı hesaplayın. Son sıranın panelleri 5 cm’den ensiz olmamalıdır, yani icabında 1. sıranın panellerini buna uygun kısaltmalısınız. Ardından taban tamamıyla döşenene kadar tüm panelleri birbirine geçirin. Laminatın döşeme alanı boyuna ve enine sekiz ile on metre arasını aşmamalıdır, aksi takdirde lütfen bir genleşme derzi ekleyin. Parke tamamen döşendiğinde, sisteme göre vidalanan veya takılan süpürgelikleri yerleştirebilirsiniz.
Yerden ısıtmaya dayanıklı lamine parke var mıdır? Her lamine parke yerden ısıtmaya ve ısıya dayanıklı değildir. Soylu Parke olarak üretimde kullandığımız üst düzey teknoloji sayesinde yerden ısıtmaya dayanıklı ham maddeler üretmekteyiz.
Hammadde içeriğinde kullanmakta olduğumuz okume ağacı parke üretiminde çok büyük avantaj sağlamaktadır. Gözenekli ve sert yapısı sayesinde yerden ısıtmaya, ısı değişimlerine ve aşırı nemli ortamlara karşı dayanıklı olarak üretilmektedir.
Yerden ısıtma, ülkemizde çok yaygın olarak kullanılan bir ısınma türüdür. Yerden ısıtmada, sıcak su borularının beton zeminin içinden geçerek, bulunduğu ortamı ısıtması sağlanır. Ancak beton zemin üzerinde doğru bir kaplama yoksa, bu, ısı kaybına yol açacaktır. Yerden ısıtma olan alanlarda kullanılacak olan lamine parkeler, ısıyı geçirme özelliğine sahip olmalıdır. Bu da ancak lamine parkede kullanılan ağaçların doğru nitelikte olup olmamasına bağlıdır. Soylu Parke olarak ürettiğimiz lamine parkelerin alt katmanlarında kullandığımız Afrika kökenli Okume ağacı, gözenekli ve sert yapısıyla yerden ısıtma olan zeminler için en uygun ve en dayanıklı ağaç türüdür.
Ayrıca parke uygulaması yapacağımız zeminlerde, şap üzerine yaklaşık 2 mm. kalınlığında doğal ağaç mantarı kullanmaktayız. Laminat parkeler için uygun olan plastik şilte, lamine parkeler için sağlıklı ve uygun bir ürün değildir. Lamine parke %100 doğal bir ürün olduğundan dolayı, beton zemin ile ilişkisi tamamen kesilmeli ve aynı zamanda parkenin zemini hava alabilmelidir. Bunu en doğru şekilde sağlayan ürün, doğal ağaç mantarıdır. Çünkü bu materyal, doğal ortamda ağaç kabuğunda oluşur ve ağacı nemden, soğuktan ve diğer dış etkilerden korur.
Aynı amaçla zeminde de, ürettiğimiz lamine parkeleri betondan gelebilecek olan nem, soğuk, sıcak gibi etkilerden korur ve uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Yerden ısıtmada oluşan yüksek ısının lamine parkeye verebileceği zarar, zeminde kullandığımız ağaç mantarının koruyucu etkisiyle ve parkenin alt katmanlarında kullandığımız Okume ağacının gözenekli ve sert yapısı sayesinde tamamen absorbe edilmiş olur. Bu sayede Soylu Parke olarak ürettiğimiz lamine parkeler, yerden ısıtmaya karşı uzun yıllar formu bozulmadan kullanılabilir.
Laminat en çeşitli dekorlarda satın alınabilir. Ahşap dekorlar son derece popüler, ancak taş ve fayans dekorları da çok aktüel. Her şey mümkündür. İster kayın, meşe, karaağaç, kızılağaç, kiraz, ceviz veya tik ağacı – neredeyse tüm ahşap türleri baskı tekniğiyle mükemmel kopyalanabiliyor. Bu sırada laminat parke dekoru doğadaki örneğine gittikçe daha çok benziyor: Ahşap dokusu laminat parke döşemesinde neredeyse “hissediliyor”. Taşta ve fayansta ör. mermer, grafit, arduvaz veya traverten mevcuttur. Taş dekorlar da günümüzde, derzli ve derzsiz olarak her zamankinden daha otantik sunuluyor. Ahşabın ve taşın yanı sıra çok sayıda özgün fantezi dekorlar da mevcut.
Ahşap parkenin cilası çizildiyse ufak rutuşlar yeterlidir, fakat parke çizildiyse sistre cila uygulaması gerekmektedir.
Bir süpürge veya sert döşemeler için uygun elektrikli süpürge ile toz ve kir hızlı ve güvenilir şekilde temizlenebilir. Bunun yanında zaman zaman “hafif nemli”, yani iyi sıkılmış bir bezle silin. Derzlere su girmemesine dikkat edin! Laminat parkenin taşıyıcı plakası ahşaptan olduğu için hoş görünmeyen derz kabarmaları meydana gelebilir. Temizleme suyuna ek olarak en iyisi piyasada her yerde satın alınabilen bir laminat temizleyicisi kullanın. Önemli! Hiçbir koşulda parke cilası veya cila kullanmayın! Laminat parkenin reçine emprenyeli yüzeyinde tutunamazlar ve çirkin lekelere, çizgilere ve yürüme izlerine yol açarlar.
Laminat kamburlaştığında (dalgalandığında) çoğu zaman döşemenin, odadaki bir veya birkaç yerde çalışmak için yeterince alana sahip olmadığı varsayılmalıdır. Çoğu zaman burada bir döşeme hatası, ör. genleşme derzinin olmaması veya yetersiz olması söz konusudur. Becerikli bir amatör sanatkarsanız aşağıda tarif edildiği gibi işlem yapabilirsiniz, aksi takdirde yer döşemecinizle iletişime geçmelisiniz.
Tüm süpürgelikleri (geçiş profillerini de) sökün ve laminatın her yerde duvarlara derzi olup olmadığını kontrol edin.
Bir kapı tamponu takılıysa, laminat parkeyi aşağıya bastırmadığından ve tamponun sabitleme vidasının etrafında yeterince alan olduğundan emin olun – laminata daima (yakl. 20 mm’lik) bir delik delinir ve ardından tampon şapa sabitlenir.
Eğer laminattan ve saptan geçiyorlarsa tüm kalorifer borularını kontrol edin. Laminat parke burada da çalışmak için yere ihtiyaç duyar.
Asla yapı parçalarını (ör. radyatör ayaklarını) doğrudan laminat üzerinde şapa vidalamayın.
Laminat duvar tarafına dayanmışsa, burada bir kenar frezesiyle yakl. 1 cm tekrar kesilir. Diğer parçalar keskin bir iskarpelayla elle işlenmelidir.
Laminat tüm noktalarda “serbest” kaldığıda normalde 1-2 gün sonra tekrar yatacaktır.
Genel geçerli olan: Hızlı davranın, çünkü aksi takdirde döşeme kalıcı olarak hasar görür.
Üretici bilgilerine göre halıfleksler uygun zeminler değildir, çünkü halıfleksin kullanım katmanı yüklerde çok fazla esner. Bilhassa klik sistemlerde bağlantılara aşırı yük binebilir. Münferit durumda laminat parkenin üreticisiyle iletişime geçin.
Fayans döşeme uygun derecede düz ise ve laminat parke için zemin gereksinimlerine uygunsa (yukarıya bkz.) bu esas olarak mümkündür. Yalıtım şiltesiyle fayans döşemesindeki engebeler veya yükseklik farkları dengelenebilir. Münferit durumda üreticinizle iletişime geçin.
Ağır hasarlı yer döşemesi ögeleri, komple alanda optik farklılıklar algılanamayacak şekilde uzman tarafından değiştirilebilir. Tekil panelleri zeminden yukarıya doğru çekebilen (emebilen) özel emme profilleri mevcuttur. Ardından yeni panel yerleştirilmelidir. Döşemedeki küçük hasarlı yerler için özel onarım setleri satış sunuluyor.
Tek tek panellerden oluşan laminat parkenin optik genel görünümü, ışığın yansımasına ve ana bakış yönüne bağlı olarak mekandaki döşeme yönü ile belirlenir. Döşeme yönü görsel büyüklük orantısını, yani bir oda görünümünün perspektifini etkileyebilir. Yani bir laminat parkenin daima döşeme yönü ve ışık yansıma aynı olacak şekilde döşenmesi tavsiye edilir.
Laminat parke, usulüne uygun yapıldığı sürece sıcak sulu yerden ısıtmanın üzerine de döşenebilir. Laminat parke elverişli ısı geçirim direncine sahiptir ve sıcak sulu yerden ısıtma için son derece ekonomik bir işletime olanak tanır. Ancak yalıtım şiltesi yerden ısıtmaya uyarlanmış olmalıdır, ısı geçirim direnci kesinlikle fazla yüksek olmamalıdır.
Elektrikli yerden ısıtmalarda laminat parkenin bu sistem için uygun olmasına mutlaka dikkat etmelisiniz. Döşenmiş laminat parkenin yüzey sıcaklığı 26 Santigrat dereceyi geçmemelidir, aksi halde güzel görünmeyen derz kabarmaları ve tümsekler meydana gelebilir. Yani her halükarda üreticinize başvurun. Esas olarak şu geçerlidir: Elektrikli yerden ısıtmanın üzerindeki laminat teknik inceleme gerektirir.
Lamine parke uygulaması için yaşam alanlarımıza değer katan, doğal bir zemin kaplama ürünüdür. Doğal ahşap ağaç, depolama aşamasından uygulama ve kullanım aşamasına kadar ortam koşulları ve depolama şartları özenle takip edilmelidir. Lamine parke uygulaması yapılacak iç mekanın kapı, pencereleri takılmış ve zemindeki tüm boşlukların kapatılmış olması gerekmektedir. Lamine parke döşeme işlemi mekanda yapılacak son iş olarak sıralanmalıdır.
Lamine Parke uygulanacak zeminde kot farkı var ise mutlaka teraziye alınmalıdır. Zemine uygulanan şapın nem miktarı genel olarak % 40‘ı (yere yapıştırmada %30’u) aşmaması gerekir. Yüzer sistem uygulama yapılması durumunda 2 mm.’ ye kadar zemindeki bozukluklar zemin döşeme esnasında tolere edilebilir. Lamine parke uygulaması, zemin yapıştırma uygulaması yapılarak döşenecek ise, şapın son derece düzgün olması, tesviye şapı uygulaması yapılmış olması gerekmektedir. Sonrasında yapıştırma uygulamasına geçilebilir.
Lamine Parke uygulaması yapılacak olan mekanda havadaki nem oranı %30-%60 arası olmalıdır. Sıcaklık minimum 18 °C olmalıdır ki ideal koşullar sağlanmış olsun. Yeni inşaatlarda nem oranı yüksek olacaktır. Aşırı nemli ortamdan kurtulmak için içerinin bir şekilde ısıtılarak nemin düşürülmesi sağlanmalıdır. Bununla beraber mekanı havalandırmak da ayrıca bir çözüm olarak değerlendirilebilir.
Lamine Parke depolama alanları da çok önemlidir. Lamine parke uygulaması yapmazdan çok çok önce, ortam neme, suya ve aşırı sıcaklık değişimlerine maruz kalmayan özenli bir yer olarak seçilmelidir. Parkeler bu mekanlarda istiflenirken, parke paketleri beton zemine doğrudan temas ettirilmemelidir.
Satın alırken döşemenin ambalajında EN 13329 uyarınca zorlanma sınıflarının ve CE işaretinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Bu laminat parkeler çok sayıda test kapsamında günlük kullanıma uygunluklarına ilişkin test edilmiştir ve yüksek ürün kalitesi sunuyorlar. EPLF logosu “Qualityandinnovationmade in Europe (Avrupa’da üretilmiş kalite ve yenilik)” da test edilmiş kaliteyi temsil ediyor.
- Zorlanma sınıfları eşittir kalite Avrupa’da piyasaya sürülen laminat parkeler, Avrupa normu (EN) 13329 uyarınca zorlanma sınıfları denilen telifle korunmuş semboller ile işaretlenmelidir. Bunlar bir döşemenin dayanıklılığı ve böylelikle tavsiye edilen kullanım alanları hakkında bilgi veriyor. Norma uygun kontrol için ürün sürekli yüksek kalite güvencesi sağlayan, standardize edilmiş testlere tabi tutuluyor.
- CE işaretlemesi eşittir güvenlik: Bilinen CE işareti, Avrupa’daki tüm son tüketicilerin korunması amacıyla AB hukukuna göre oluşturulan bir ürün işaretlemesidir. İlgili düzenleme bir ürünün ancak tüm uygulanabilir AB yönergeleri hükümlerine uygun olduğunda pazara çıkarılabilmesini garanti ediyor. Laminat parkeler bakımından, özellikle emisyon ve yanma davranışına, aynı zamanda kaymazlığa ilişkin yüksek gereksinimler talep ediliyor.
Laminat parkeler birincil enerji ihtiyacına ve küresel ısınma potansiyeline ilişkin aşırı pozitif değerlere sahip çok iyi bir ekolojik bilanço ile ikna ediyor. Oda havası kalitesinde de bu yer döşemesi güçlü yanlarını gösteriyor. Bunu köklü Çevresel Ürün Beyanları olan “EPD”ler (Environmental Product Declarations) kanıtlıyor. Yeni yer döşemesini çevre ve sürdürülebilirlik bakış açısını dikkate alarak, ister özel evleri veya iş yerleri için, seçmek isteyenler EPD’ler ile laminat parke için en iyi argümanlara sahip olacaktır.
Laminat döşeme tahtası, şilte ve zemin komple “yer sistemi” olarak görülmelidir. Kaliteli bir laminat parke bile, ancak şilte döşeme sisteminin bir parçası olarak işlevini iyi yaptığında tüm avantajlarını kanıtlayabilir.
Şilte laminat parkenin zemine kesişme noktasını oluşturur. Bu nedenle önemli fonksiyonları üstlenmelidir: Örneğin zeminin olası noktasal engebelerini eşitleyerek ve böylelikle döşeme tahtalarının klik bağlantılarının yükünün alınmasını sağlayarak usulüne uygun bir döşeme garanti ediyor. Yürümeden dolayı günlük zorlanmada veya ör. düşen nesnelerin çarpması sırasında, ancak ağır mobilyalar tarafından uzun süreli yüklere karşı da komple döşeme sistemini koruyor. Buna ek olarak kalan yapı neminin yükselmesine karşı etkili bariyer olarak görev yapabilir. Ve sonuç olarak doğru şilte laminat parkenin ses yalıtımı ve ısıl gereksinimlerine ilişkin özelliklerini optimize ediyor.
Çoğu zaman uygun olmayan şilteler veya döşeme hataları daha sonraki şikayetlere neden oluyor. Uygun şilteler ile laminat parke sistemi bütün olarak optimize edilebilir ve ömrü uzatılabilir.
Genellikle insan yaşamı için ideal mekan koşullarının lamine parke için de ideal kullanım koşulları olduğunu varsayabiliriz. %30-60 arası bağıl nem, lamine parkeniz için ideal ortam koşulunu oluşturacaktır. Özellikle yeni binalarda bu değerlerin üzerinde oluşabilecek bağıl nem parkede normalden fazla deformasyona neden olabilir. Yine özellikle kışları nem oranının %30’un altına düşmemesine dikkat edilmeli, bu tür bir durumda bir nemlendirici kullanılmalıdır.
Lamine Parke Temizliği ;
Günlük temizlik için sadece kuru paspas ya da elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz.
Detaylı temizlikte ise elektrik süpürgesi ardından hafif nemli bir bezle silebilirsiniz. Bu iş için paspas yerine bez kullanmanız daha uygun olur çünkü paspas parke üzerinde daha fazla su bırakabilir.
Temizlik yaparken amonyak içermeyen yumuşak temizleme maddeleri kullanabilirsiniz.
Parkenin en büyük düşmanı çamur, kum ve çakıldır. Ticari mekanlarda kapı girişlerinde mutlaka kaliteli paspaslar kullanılmalıdır.
Parke üzerinde kullandığınız tekerlekli sandalyelerin yumuşak tekerlekli olmasına dikkat edin ya da bu sandalyelerin altında koruyucu mat kullanın.
Ağır eşyaların ayaklarının altına kaliteli keçe koruyucular yapıştırın ve bu tür eşyaları parke üzerinde kaydırarak taşımamaya çalışın.
Parke üzerine herhangi bir sıvı dökülmesi durumunda bu sıvıyı hemen silin, zemin üzerinde beklemesine izin verirseniz parkenizde deformasyona neden olabilirsiniz.
Lekeler için;
Yiyecek, içecek lekelerini az nemli bir bezle, tercihen ahşap temizleyici ile siliniz. Yapışkan madde, mürekkep, ruj, şerit sürtünme izleri gibi zor lekeleri ince ahşap temizleyici ile ovarak siliniz. Ardından mineral suyu ile nemlendirilmiş bir bez ile temizleyiniz. Yanmış, kopmuş, çizilmiş parkeler için tedarikçinizle görüşünüz.
Bertarafı son derece problemsizdir. Döşeme kalıntıları ve diğer parçalar normal evsel atıkla atılabilir. Tamamıyla ıskartaya çıkarılmış zeminler ise doğrudan atık alanlarına götürülmelidir. Laminat parkelerin yüzde sekseninden fazlası ahşaptan oluştuğu için başka ahşap ürünler gibi sorunsuz yakılabilir. Hatta yeni teknik yöntemler sayesinde laminat parkeler geri dönüştürülebilir. Talaşa ve liflere ayrılmış şekilde bir laminat parke kütlesinin yüzde 85’i tekrar üretim sürecine verilebilir. Kültür alt tabakaları olarak ziraatta ve bahçecilikte bile kullanılabiliyor.
Laminat parkeyi alt zeminden yükselen neme karşı korumak için üreticiler her zaman bir buhar bariyerinin (PE folyonun veya alüminyum kaplamalı yalıtım katmanının) entegre edilmesini tavsiye ediyor. Bu özellikle bodrumsuz odalarda ve yeni yapılarda dikkate alınmalıdır.
Önce döşemenin kullanım yerini kontrol edin. Laminat parke yatak odasına, oturma odasına veya merdivenlere mi döşenecek? Tabii ki merdivenlerdeki döşeme örneğin yatak odasında bulunandan farklı zorlanmalara maruz kalıyor. Tam da bu duruma cevap vermek için EN 13329 laminat parke normunda zorlanma sınıfları denilen sınıflar belirlenmiştir.
Ürün ambalajındaki zorlanma sınıfları laminat parkenizin ne kadar dayanabileceği hakkında bilgi verir. Sınıf 21-23 arası özel konut alanı, sınıf 31 ile 34 arası ticari olarak kullanılan bina alanı için uygundur. Rakam ne kadar büyükse, döşemeye o kadar yüklenilebilir.
Konut alanında üç sınıfın temsil ettikleri: 21 = orta dereceli kullanım (ör. yatak odası), 22 = normal kullanım (ör. oturma odası), 23 = yoğun kullanım (ör. merdivenler). Piktogramlar ile bu sınıflar ürün ambalajında gösterilir.
Her ahşap ürün gibi laminat parke de doğal çevrede bulunan ve insan vücudu tarafından da üretilen, daha sonra oda havasına salınabilen formaldehit maddesini içeriyor. Ancak Fraunhofer Wilhelm-Klauditz Ahşap Araştırma Enstitüsü (WKI) Braunschweig’in bir ekspertiz raporuna göre olası emisyonların miktarı genellikle çok düşüktür ve oda havasının gayet “normal arka plan kirliliği” aralığındadır. Doğal ahşabın emisyon değerleriyle karşılaştırılabilir ve E1 değeri denilen yasal izin verilen 0,1 ppm (= 0,12 mg/m3 hava) sınır değerinin çok altındadır. WKI’ye göre bu arka plan ışığında laminat parkeler çocuk odaları ve kreşler gibi hassas alanlarda bile sorunsuz kullanılabilir.
Yapılmaz. Sistre uygulanacak alan yeni ve parlak gözükeceğinden dolayı diğer kısımlarla uyumsuz durur.
Sistre işlemi sırasında toz olur, son model makinalar kullanmamıza rağmen ince zımpara kısmında un kıcamında toz olmaktadır. Sistre işleminin tozsuz yapılması mümkün değildir.
Lamine parkeler üretim aşamasından cilalı veya yağlı bir şekilde çıktığı için döşeme sonrası sistre cila gerektirmez. Ancak masif parke gibi defalarca sistre cila işlemi yapılabilir. Cila işlemi hava sıcaklığı 13 Cº’nin altına düştüğü zamanlarda uygulanmamalıdır.
Sistre ve cila uygulaması, lamine parkenin belli bir zaman kullanımından sonra oluşabilecek çizilme, eskime gibi etkileri görüldükten sonra veya kullanıcı lamine parkenin rengini değiştirmek istediği zaman uygulanır. Soylu Parke bünyesinde, konusunda uzman bir ekip tarafından, kaliteli ve teknolojik ekipmanlar eşliğinde lamine parkeler kısa sürede sistre edilip ham ağaç haline getirilir. Ardından kullanıcının talebine göre renklendirme ve cila işlemi uygulanır.
Sistre cila parkenin yüzeyine uygulanan bir işlem olduğundan dolayı yerinde oynayan parkeleri etkilemez
Laminat parkenin içi sıkıştırılmış ağaç ve yüzeyi kağıt kaplama olduğu için sistre uygulaması yapılmaz.
Boyadan önce yada sonra olması tamamen sizin tercihinizdir. Eğer sistre boyadan önce yapılacaksa boya yapan kişinin yüzeyi kalın naylonlarla kaplaması gerekmektedir. Boyadan sonra sistre yapılacaksa sistreden meydana gelen toz duvara zarar vermez, yapışmaz ve iz bırakmaz.
İklim değişikliğine bağlı olarak laminat yer döşemesi ögelerinin alansal boyutu değişebilir. Bunun sonucunda, alan büyüklüğüne bağlı olarak, üreticinin/tedarikçinin yönergelerine göre temel olarak en az 10 mm veya daha geniş kenar derzleri bırakılmalıdır.
Döşenmiş, tekil laminat parke ögelerinden oluşan alansal birim tüm sabit yapı elemanlarına (duvarlara, kapı çerçevelerine, besleme hatlarına, sütunlara, vs.) temel olarak bir mesafeye, yani laminat parke alanının hiçbir zaman sabit duran yapı elemanlarına dayanmaması için yeterince hareket aralığı sağlayan bir kenar derzine sahip olmalıdır.